Fondacija Petlja objavila nove besplatne materijale za učenje programiranja u osnovnim i srednjim školama

Home / Aktuelnosti / Fondacija Petlja objavila nove besplatne materijale za učenje programiranja u osnovnim i srednjim školama

Fondacija Petlja objavila nove besplatne materijale za učenje programiranja u osnovnim i srednjim školama

Fondacija Petlja Foto: Fondacija Petlja / RAS Srbija

Fondacija Petlja je nastavila sa kreiranjem besplatnih materijala za učenje programiranja. Nakon objavljenih materijala za peti i šesti razred, danas je na portalu Petlja.org objavljena preliminarna verzija materijala koji obuhvataju unapređene materijale za šesti razred, kao i potpuno nove materijale za sedmi razred osnovne škole i prvi razred gimnazije, koji su oslonjeni na programski jezik Python.

Od septembra informatika i računarstvo obavezni i u petom i šestom razredu

Nakon što je prošle godine predmet Informatika i računarstvo postao obavezan predmet u petom razredu, a od septembra postaje obavezan i u šestom razredu osnovne škole, Fondacija Petlja nastavlja da pruža podršku tom procesu kroz objavljivanje besplatnih edukativnih sadržaja za učenje programiranja na veb strani Petlja.org

Na portalu se mogu naći materijali za peti razred, potom unapređeni materijali za šesti, a od danas i materijali za sedmi razred osnovne škole i za prvi razred gimnazije, koji su kreirani tako da svako dete može da uči programiranje, a da mu to bude jednostavno i zanimljivo.

IT karavan u Subotici
Foto: Fondacija Petlja / RAS Srbija
IT karavan u Subotici

Plovidba kroz svet programiranja

Autorski tim Petlje se opredelio da, počevši od šestog razreda osnovne škole, učenicima ponudi plovidbu kroz svet programiranja uz programski jezik Python, što predstavlja veliki iskorak kada je reč o učenje programiranja u okviru formalnog obrazovanja u ovom uzrastu i to ne samo u Srbiji. Priručnici i zbirke prilagođeni su učenicima, a različita težina zadataka ostavlja prostor da svako dete prolazi kroz lekcije tempom koji njemu odgovara.

Fondacija Petlja time pruža svoj doprinos daljem uvođenju programiranja u osnovne škole i gimnazije, kao i pozicioniranju predmeta Informatika i računarstvo kao opšte obrazovnog predmeta poput matematike ili istorije. Značaj razvoja algoritamske pismenosti kod učenika, počevši od osnovne škole, prepoznale su i članice Inicijative Digitalna Srbija i druge kompanije koje su pružile podršku Fondaciji Petlja.

Izvor: Blic

Materijali za 1. razred gimazije postavljeni su na:

Uputstvo za nastavnike;

One Comment

Ostavite odgovor